Lupaan paljastaa kaiken!

Päätin ottaa salasanasuojauksen pois niistä muutamista vanhemmista elokuvia ja tv-sarjoja käsittelevistä kirjoituksistani, joissa sellainen oli. Perusteluni tälle on, että emme ole Amerikassa.

Koko salasanasuojaukseen lähdin alkujaan sillä ajatuksella, että internet on mennyt jokseenkin mahdottomaksi ja suhteeton kohu syntyy milloin mistäkin, eikä someraivon laajuudella tai äärimmäisyydellä oikeastaan ole mitään yhteyttä siihen, minkä kokoluokan vääryydestä milloinkin on kysymys, vaan jokin uudesta Tähtien sodasta kirjoittaessa sivulauseeseen lipsahtanut sanamuoto aiheuttaa saman reaktion kuin saimaannorpan kuuttien tunkeminen elävältä SS-joukoissa taistelleen isosedän keräämistä kultahampaista valettuun turvevoimalla käyvään lihamyllyyn, jonka kylkeen on kaiverrettu kirkkovene, hakaristi, tissit ja n-sana (unohtuikohan tuosta jotain… niin tosiaan, mainittua toimintaa harrastaessaan voisi vielä laittaa intiaanipäähineen päähän). Ja koska hurmoshenkinen nettiraivo voi pahimmillaan johtaa ongelmiin työelämässä tai rikkoa arjen ihmissuhteita, katsoin parhaaksi piilottaa kaiken, mitä sanon mistään vähänkään kontroversiaalia keskustelua herättäneestä populaarikulttuurituotteesta. Näiden kohdallahan on jokseenkin samantekevää, mitä sanoo, koska joku kuitenkin vetää herneen nenäänsä ja huutelee Twitterissä kaverinsakin haaskalle.

Kyseessä on sinänsä todellinen ilmiö, mutta netissä helposti syntyvän perspektiiviharhan vuoksi en ollut täysin hahmottanut, että se ilmiö on todellinen vain Amerikassa ja ehkä jossain määrin muussa englanninkielisessä maailmassa. Suomalaiseenkin somekeskusteluun on toki omaksuttu paljon Amerikan hapatusta jotakuinkin sellaisenaan, sovittamatta aatteita ja ajatuksia täkäläiseen kulttuuripiiriin tai edes juuri suomentamatta terminologiaa, joka on joko silkkaa amerikan kieltä tai aivan kammottavaa puolikielistä finglishiä, sikäli kuin koko keskusteluakin ei käydä kolmannella kotimaisella. (Yksi niistä hetkistä, joina ymmärsin postmodernin muuttuneen lopullisesti tyhjäksi käsitteeksi, oli kun törmäsin Facebookissa viestiketjuun, jossa nimistä päätellen supisuomalaiset pöntiset ja toropaiset kiistelivät rallienglanniksi Tolkienin rasismista.) Pintataso kuitenkin pettää, ja tosiasiassa Suomen someen on kopioitu Amerikan meiningistä lähinnä muoto. Se kieltämättä tekee nettikeskusteluista rasittavia, mistä syystä en enää käytä mitään sosiaalista mediaa enkä päästä kommentteja tähän blogiin ilman raskasta moderointia (siis sillä oletuksella, että kommentteja joskus tulisi – toistaiseksi näin ei ole tapahtunut), mutta kyllä Suomessa pitkälti saa sanoa ja kirjoittaa mitä lystää. Jotkut saattavat pahastua ja mussuttaa kommenteissa aikansa, jos jaksavat, mutta sekin vaatii suhteellisen näkyvän alustan, jota kukaan mussutukseen taipuvainen ylipäätään edes seuraa.

Toki sanomisilla on aina seurauksensa, ja jos vaikkapa ottaa tavakseen viljellä suoraa rasismia tai naisvihaa, seurauksena on ennemmin tai myöhemmin fascistin taikka chauvinistin maine (samoin kuin jos vittuilee ihmisille henkilökohtaisesti, voi ennen pitkää ns. saada dunkkuun), mutta lopulta suomalainen keskustelukulttuuri on varsin maltillinen jopa täällä internetin ihmeellisessä maailmassa. Meille on ominaista kaikkinainen rasittava nillitys ja tympeä huomauttelu sekä erityisesti itäsuomalaisessa kulttuuripiirissä kasvaneille jatkuva periaatteellinen vittuilu ja härnääminen, ja näihin tarkoituksiin myös amerikkalaisperäinen aktivismi on meikäläisessä somessa valjastettu, mutta eipä täällä juuri mitään edellä mainittuja vakavampaa seurausta tule, jos vahingossa sanoo jotain sopimatonta elokuvien tai tv-sarjojen kaltaisista pohjimmiltaan aika yhdentekevistä aiheista, tai vaikka jostain vakavammastakin. Julkisuuden henkilö tai sellaiseksi haikaileva tavis saattaa vääränlaisella kirjoittelulla menettää fanejaan (tai saada sellaisia faneja, joita ei olisi kaivannut) ja joutua epäsuosioon, mutta minullehan on nuorisokielellä sanottuna yks paskanhailee, lukeeko tätä blogia kukaan (”itselleni minä tätä kirjoitan”, kuten Sinuhekin totesi), en mainosta sitä missään eivätkä edes useimmat tuttuni taida tietää sen olemassaolosta (ja nekään, jotka tietävät, eivät pääsääntöisesti jaksa lukea sitä), joten turha tässä on kainostella.

Jos siis raivoava twittermob nyt tulee ripuloimaan kommenttilootani täyteen ääriä myöten, koska kehtasin sanoa pahasti The Last Jedistä ja Ghostbusters 2016:sta, niin tulkoon. Yksikään kommentti ei tule näkyviin jos en päästä sitä läpi, ja koska minun blogini ei ole demokratia vaan diktatuuri, läpi ei pääse yksikään kommentti, joka ei miellytä Suurta Johtajaa eli minua. Kommenttilootien siivoamisessa on tietysti oma vaivansa, mutta eipä minulla vannoutuneena poikamiehenä muuta olekaan kuin aikaa!

Todennäköisintä tietysti on, että koko blogiin ei edelleenkään tule yhden ainoaa kommenttia, ja hyvä niin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s